Trading Places

Ontwikkelprogramma voor managers in het publieke domein
Wat is jouw managementervaring waard? Wel eens overwogen elders leiding te geven? Om zo je repertoire te vergroten en je profiel te verbreden? Trading Places is een uitdagend leer- en werktraject voor managers in het publieke domein.
Onze partners
Samen met onze programmapartner Rijkswaterstaat maken we tijdelijke wissels mogelijk van managementfuncties binnen toonaangevende organisaties in het publieke domein.
'Het levert je heel veel inzichten in je functie, organisatie en eigen functioneren op. Bovendien bood het mij de gelegenheid om van binnenuit kennis te maken met de complexiteit van de gemeentelijke organisatie en daar tijdelijk onderdeel van te zijn.'

Peter Visscher - Zorgmanager bij Kwintes
Trading Places in een notendop
Even helemaal uit je comfort zone en opnieuw ontdekken wat je waard bent als manager. Daar draait het om in Trading Places.
Managementwissel
Je ruilt voor een half jaar van baan met een andere leidinggevende die aan het programma deelneemt en keert met nieuwe kennis en ervaring terug in je huidige baan.
Trainingsprogramma
Tijdens de managementruil word je begeleid en volg je een trainingsprogramma. De inzichten die dit oplevert, kun je direct weer toepassen in de dagelijkse praktijk van je interimklus.
Verschillende domeinen
Het leer- en werktraject Trading Places bestrijkt een groot aantal domeinen binnen de publieke sector.
Uit je comfortzone
Je gaat het matchingsproces aan zonder dat van tevoren vaststaat met welke andere deelnemer je van functie ruilt. Het idee dat je wisselt binnen je eigen kennisgebied wordt bewust losgelaten. Zo zijn vraag en aanbod van ruilfuncties altijd in balans.

Uit welke programma's kun je kiezen?
Hieronder zie je de lopende programma's. Maar je kun ook bij ons terecht voor een traject op maat. Dan gaan we samen met jou kijken wat mogelijk is.
Fysiek Domein - Vervoer - Natuur - Energie
Tijdelijk werken bij Rijkswaterstaat of juist vanuit Rijkswaterstaat bij een andere ketenorganisatie? The Curious Network werkt al jaren samen met mooie organisaties in het publieke domein.

Eerstvolgende ruilperiode: 1 oktober 2020 t/m 31 maart 2021.
Rijksoverheid
Ruilen binnen het Rijk? En zo je inzicht en netwerk bij andere rijksoverheden te vergroten. Met het Trading Places programma kun je managementvaardigheden een opfrisbeurt geven in een voor jou onbekende omgeving. De kans is groot dat als de klus erop zit, je veel meer inzicht hebt in het reilen en zeilen binnen deze organisatie.

Eerstvolgende ruilperiode: 1 maart t/m 7 juli 2021
Sociaal Domein en Zorg
Het Ministerie van VWS werkt vaak nauw samen met ketenpartners in het sociale domein. Door deel te nemen aan Trading Places, krijg je van dichtbij mee wat er in deze organisaties allemaal speelt. Dit kan leiden tot meer wederzijds begrip en een verbeterde samenwerking in de toekomst.

Eerstvolgende ruilperiode: 1 maart t/m 30 juni 2021
Ruilen zonder huilen. Je komt namelijk gewoon weer terug.
1-op-1 wissels komen het meest voor. Maar ook een wissel tussen drie of zelfs meer organisaties is mogelijk.
In dit voorbeeld ruilden een Clustermanager van de Amsterdamse brandweer en een Afdelingsmanager Jeugd en Gezondheidszorg van de Gemeente Den Haag tijdelijk van baan.
Aanpak Huiselijk Geweld
Investeren in je eigen ontwikkeling én meewerken aan de bestrijding van een maatschappelijk probleem.
Met het programma Trading Places neemt de Politie Rotterdam het initiatief om het netwerk van organisaties die betrokken zijn in de problematiek van huiselijk geweld en stalking te versterken. Het programma realiseert een tijdelijke ruil van leidinggevenden en vergroot daardoor het inzicht in elkaars organisatie en werkwijzen. Daarnaast werken de deelnemers van het programma intensief samen om de problematiek van huiselijk geweld aan te pakken.
Meest gestelde vragen
Alle vragen en antwoorden over het Trading Places programma overzichtelijk op een rijtje.
Hoe weet ik of het iets voor mij is?
Het programma is ontwikkeld voor middenmanagers: de ruggengraat van organisaties.
We hanteren de volgende criteria:

 • Je bent een ervaren staf- of lijnmanager die hiërarchisch leiding geeft;
 • In je huidige leidinggevende rol heb je een span of control van circa 10-25 professionals, of 35-150 uitvoerende medewerkers, inclusief een tussenlaag met teamleiders of coördinatoren;
 • Je hebt een hbo of universitaire studie afgerond.
Welke kansen biedt het programma?
Trading Places biedt je de volgende kansen:

 • Bewustwording van je eigen kwaliteiten en talenten;
 • Experimenteren met nieuw gedrag, het ontwikkelen van specifieke kwaliteiten;
 • Ervaring in hoe andere organisatie denken en werken;
 • Het vergroten van je netwerk;
 • Je profiel uitbreiden met ervaring buiten je eigen organisatie;
 • De kans om een managementfunctie uit te voeren waar je op grond van je cv minder geen toegang toe hebt.
  Welke resultaten kan ik verwachten?
  • Stevigheid en vertrouwen om als leidinggevende te kunnen werken in andersoortige organisaties
  • Focus op hoe je als leidinggevende de komende tijd verder wilt
  • Uitbreiding van je handelingsrepertoire
  • Een groter netwerk en nuttige contacten
  • Energie en nieuwe ideeën voor je reguliere functie.
  • Uitbreiding van je CV
  Hoe lang duurt het programma?
  Het leer- en werktraject Trading Places bestaat uit drie onderdelen:

  • Managementruil van circa 6 maanden
  • Vier trainingsdagen verdeeld over 3 trainingsblokken (4 dagen)
  • 2 online bijeenkomsten voor intervisie en uitwisseling (2 x 2 uur)
  Hoe ziet het trainingsprogramma eruit?
  Tijdens de managementruil word je begeleid en volg je een trainingsprogramma met verschillende onderdelen.

  Het programma ziet er als volgt uit:

  Intakegesprek
  Er vindt een gesprek plaats met jou en je leidinggevende. Jij en jouw leidinggevende worden voorbereid op jullie rol van deelnemer en opdrachtgever én we bespreken de verwachtingen en gewenste resultaten.

  Training
  Tijdens een tweedaagse bijeenkomst komen de managementwissels tot stand. Je maakt kennis met de andere leidinggevenden en kiest daaruit een ruilpartner. Uiteraard begeleiden we jou in dit proces. Je bereidt je voor op een startgesprek met je opdrachtgever, jouw toekomstige baas. Twee weken na de bijeenkomst start je in je nieuwe baan.

  Startgesprek

  Na afronding van blok 1 heb je een startgesprek met je opdrachtgever met als doel de functiewissel definitief te maken. Je maakt op basis van dit gesprek een opdrachtbevestiging waarbij de opdracht, de inzet, de resultaten en andere afspraken vast worden gelegd.

  Intervisie (online)
  Tijdens de intervisie ga je met andere deelnemers aan de slag met met meer complexe vraagstukken uit jouw praktijk. Je analyseert deze en krijgt advies.

  Training

  Halverwege, na drie maanden, komen de deelnemers van het programma bij elkaar om ervaringen en vragen uit te wisselen. Daarnaast besteden we aandacht aan de tussenevaluatie die je met opdrachtgever hebt gehad.

  Intervisie (online)
  Tussen de tweede en laatste groepsbijeenkomst neem je deel aan de tweede online intervisiebijeenkomst met andere deelnemers. Je brengt wederom een vraag of kwestie in.

  Training
  Je managementruil is afgerond en je hebt een eindevaluatiegesprek met je opdrachtgever gevoerd. Tijdens de laatste bijeenkomst presenteer je de opbrengsten voor jezelf, in je functie en de organisatie. Maar we kijken ook vooruit en naar hoe jij je nieuwe ideeën en ambities gaat realiseren.
  Kan ik overal in Nederland werken?
  Dat kan. We zorgen ervoor dat de ruil nooit méér dan 1 uur reisafstand voor je oplevert.
  Wat zijn de deelnamekosten?
  De deelnamekosten bedragen € 3.000. De verblijfskosten voor de 4 trainingsdagen bedragen € 525. De deelname is vrijgesteld van btw.

  Meer weten?
  Bel of mail me gerust.
  Robin van Barneveld
  Managing Partner
  +316 23 50 71 64
  robin.van.barneveld@thecuriousnetwork.nl
  Made on
  Tilda