Nieuws!

‘Trading Places was de kers op de taart als sluitstuk van mijn master Executive Change Management’

Crisis
Trading Places deelnemer Frieda Gosewehr, teammanager Jeugdgezondheidszorg bij de GGD Kennemerland, was nog maar relatief kort van functie geruild toen corona in alle heftigheid om zich heen greep. De GGD opereerde al snel als een crisisorganisatie. Hoe kijkt haar werkgever terug op deze periode waarin niet zij maar een externe leidinggevende de rol van teammanager vervulde? ‘Mobiliteit, professionele groei en loopbaanontwikkeling staan hoog in het vaandel van de GGD. Dat drie weken na mijn wissel de COVID-19 toesloeg kon niemand van tevoren bedenken! Omdat terugkeer wel is besproken met betrokkenen, maar wij allemaal eens waren dat de wissel moest blijven zoals die was, viel mijn ‘schuldgevoel’ redelijk snel weg, vertelt Frieda. Daar komt bij de manager met wie Frieda ruilde, een leidinggevende van de gemeente Haarlemmermeer, een goede vervanger was. Frieda en hij hadden bovendien zeer regelmatig contact over hun teams.

Afronding master
Deelname aan Trading Places vormde voor Frieda ook het zelfgekozen sluitstuk van de master Executive Change Management van het SIOO die zij op dat moment volgde. ‘Een kers op de taart’, volgens Frieda. Zij wilde de inzichten die zij tijdens de opleiding opdeed ook in het echt ervaren. Frieda: ‘Context bepaalt in grote mate je gedrag. Ik kon nu zelf ervaren welke invloed een nieuwe context op mij heeft. Word ik geaccepteerd als tijdelijk manager/nieuwe collega of juist niet? En wat betekenen begrippen als formele macht en gezag nu echt in een tijdelijke job? Welke dominante patronen zie ik en wat zijn effectieve interventies?’ Trading Places  bood Frieda de mogelijkheid om nieuw geleerde managementinzichten in de praktijk te brengen. Frieda: ‘Hoe mooi is dat! Een perfecte afsluiting van mijn opleiding!

Geleerd
Na bijna een half jaar bij de gemeente Haarlemmermeer gewerkt te hebben, keerde Frieda weer terug naar de GGD en sloot zij Trading Paces af. Een paar maanden later legt zij uit wat deelname aan Trading Places haar nu heeft opgeleverd?  Frieda: ‘Ik heb bevestiging gekregen van wat ik kon, vertrouwen in wat ik nog meer kan, en veel geleerd. Een nieuwe, tijdelijke functie legt als het ware een vergrootglas over je funcioneren als leidinggevende.  Ik heb hele waardevolle feedback gekregen van nieuwe mensen om mij heen en feedback gegeven aan mensen die ik nog niet kende. ‘En’, vervolgt Frieda, ‘de beginnersglans van een nieuwe functie beleefd, een mooi netwerk erbij gekregen met ontzettend fijne en leuke mensen! Ook vond Frieda het waardevol om juist bij de gemeente Haarlemmermeer werkzaam te zijn. ‘De GGD werk veel samen met de gemeente en door de managementwissel begrijp ik veel beter hoe het daar werkt en wat de invloed van het politieke krachtenveld is.’

Over het programma zegt Frieda tot slot: ‘ Ik heb een ontzettend goede tijd beleefd als manager bij de gemeente Haarlemmermeer. Die tijd neemt niemand mij af. De energie die ik in die periode heb opgedaan, neem ik ‘levenslang’ mee.’ En voor anderen: thuis werken is absoluut geen reden om niet mee te doen! de ervaring die je opdoet neem je mee in je vervolgcarriers! Dus doen!
Interviews met deelnemers