Nieuws!

Tijdens mijn ruilperiode bij de Gemeente Rotterdam heb ik de stad pas echt goed leren kennen.’


Retour Rotterdam
Jacco Kuijt behoorde tot de eerste lichting leidinggevenden van Rijkswaterstaat die meedeed aan het managementprogramma Trading Places. Als afdelingshoofd Verkeersmanagement Services ruilde hij een half jaar van functie met een manager van het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam.

Vergroeid met de inhoud
Drie jaar geleden kreeg Jacco de vraag vanuit Rijkswaterstaat of hij wilde deelnemen aan Trading Places. Jacco daarover: ‘Eigenlijk was ik gelijk enthousiast. Dit was precies wat ik zocht op dat moment in mijn loopbaan. Ik was aan een verandering toe, maar wist niet goed wat hoe die er uit zou moeten zien. Trading Places bood mij de kans dit in een professioneel en goed begeleid traject te onderzoeken.’  Waarom sprak een hele andere omgeving hem zo erg aan, terwijl hij het juist zo naar zijn zin had bij Rijkswaterstaat?  ‘In mijn toenmalige functie was ik zo vergroeid met de inhoud dat ik vooral daar mee bezig was’, vertelt Jacco. ‘Ik benutte te weinig mijn “management” competenties en twijfelde daar ook wel eens aan. Trading Places heeft mij geleerd dat het daar wel goed mee zit. ‘

Kennismaking met de stad
Deelnemen aan Trading Places had nog een heel ander positieve bijkomstigheid voor Jacco. ‘Ik woon al ruim 20 jaar in Rotterdam met veel plezier. Toch had ik altijd het gevoel dat ik met mijn rug naar de stad toe leefde want ik werk immers in Delft. Tijdens mijn ruilperiode bij de Gemeente Rotterdam heb ik de stad pas echt goed leren kennen. Met als hoogtepunt een dienst meedraaien op een stemlokaal in Rotterdam-Zuid tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.’

Het loopt altijd anders
Voor leidinggevenden die aan het programma willen deelnemen heeft Jacco nog een paar tips: ‘Je neemt de functie voor 100% over, maar daarnaast krijg je een extra managementopdracht. Die opdracht loopt vrijwel altijd anders dan gedacht. maar dat is niet erg. Wees flexibel.’ En, ‘vergeet niet te genieten van alle nieuwe contacten en ervaringen’.

Interviews met deelnemers