“Kijken in elkaars keuken, weten wat de andere partners doen en elkaar persoonlijk leren kennen. Op deze manier maak je korte lijnen. Daarnaast kun je simpele afspraken maken over de samenwerking,” aldus Niké van Nes. Zij is teamleider Algemene Dienstverlening bij Slachtofferhulp Nederland waarvan meerdere medewerkers deelnamen aan Wisselstage!
Esther Reinhard is bestuurder van Enver, een organisatie die jeugd- en opvoedhulp biedt. Zij herkent dat duidelijkheid over elkaars werkzaamheden stimulerend werkt bij de samenwerking: “Duidelijkheid over taak en verantwoordelijkheidsverdeling en het (goed) beleggen van de regie zullen helpend zijn elkaar beter te vinden in onze gezamenlijke opdracht” Enver deed met vier medewerkers mee aan Wisselstage!
Judith Bokhoven, als wethouder bij de gemeente Rotterdam verantwoordelijk voor Mobiliteit, Jeugd en Taal, deed mee aan Wisselstage! En ook zij was onder de indruk van de organisatie waar zij stage liep: “Tijdens mijn stage bij de Jeugdbescherming zag ik jeugdbeschermers keuzes en afwegingen maken. Ze bespraken problemen en de impact van oplossingen met een ongekende betrokkenheid en kennis van de situatie. Bij het geven van adviezen spraken de jeugdbeschermers over jongeren alsof ze persoonlijk aanwezig waren en steeds vanuit de gedachte: wat biedt deze jongere het meest perspectief?”
Lianne Wierts is verantwoordelijk voor talentontwikkeling bij de Politie Eenheid Rotterdam. Deze organisatie besloot ook mee te doen aan Wisselstage! Lianne: “Samenwerking tussen organisaties begint bij de samenwerking tussen medewerkers van die organisaties. Het begint met van elkaar weten wat de ander doet en waarom hij of zij dit doet.”
Eveline Kentie is programmanager Huiselijk Geweld bij de Gemeente Rotterdam. Vanuit de gemeente namen meerdere medewerkers deel aan Wisselstage! Eveline herkent zich in het belang van begrip voor elkaar: “Voor de samenwerking is het belangrijk om een houding te hebben waarbij je ervanuit gaat dat ook de ander het beste wil voor de casus. En dus ook met jou wil samenwerken.”
Debbie Maas, bestuurder bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond: “Beschermpartner zijn betekent dat je met elkaar je committeert aan het voorkomen en stoppen van geweld. Hiervoor is elkaar kennen en begrijpen ontzettend belangrijk. Ik heb zelf ook een dag stage gelopen. Dit brengt begrip, inzicht en geeft ideeën in verbetermogelijkheden. Samenwerken is een werkwoord waarbij -naast de cliënt- ook professionele eigenzinnigheid centraal staat.”
Jessica Westerik, regiodirecteur Reclassering Nederland, kijkt tevreden terug op de uitkomsten van deze stage voor de deelnemers: “Ik ben enthousiast over het programma Wisselstage! Een aantal dagen met elkaar meelopen geeft veel inzicht in elkaars werk. Het wordt daardoor makkelijker om de activiteiten van de verschillende organisaties in de aanpak van huiselijk geweld op elkaar af te stemmen. En ook om de verbinding tussen de aanpak van plegers en slachtoffers – waaronder kinderen - van huiselijk geweld op elkaar af te stemmen.