Nieuws!

‘Het is een confrontatie met jezelf, een verrijking om eens in een totaal andere wereld te stappen.’

Fotonica
Als je uit je comfortzone wilt stappen, dan moet je het ook maar gelijk goed doen, vond Jan Steenis, omgevingsmanager INFRA bij de provincie Noord-Holland. Bij de start van de training Peer to Peer Advies koos hij voor een adviesvraag van Technobis, een ‘supertechnisch’ bedrijf uit Alkmaar. Technobis behoort tot de absolute wereldtop op het gebied van fotonika, de technologie waarbij lichtdeeltjes worden gebruikt voor toepassingen om bijvoorbeeld datacenters zuiniger te maken, onze communicatie te versnellen en het produceren van miljoenen sensoren.

Wereld veroveren
De potentie van Technobis is zeer groot. Grote klanten als Airbus, ASML en Nikon, werken al graag samen met Technobis. De afgelopen 10 jaar was het bedrijf  alleen heel intern gericht geweest en weinig bezig met externe PR. Nu was het tijd om de markt verder te ontwikkelen. Aan Jan en de collega-deelnemer van een waterschap met wie hij het adviesteam vormde, de vraag hoe Technobis zijn naambekendheid kan vergroten om nieuwe klanten en nieuwe medewerkers aan te trekken.

Lastig
Zo’n geweldige product en zulke mooie opdrachtgevers. Dat moet niet moeilijk zijn om Technobis van een goed advies te voorzien, dacht Jan. Toch liep het anders. ‘Ik had zelf een vooringenomenheid hoe ik dit bedrijf wel even zou helpen en kwam meteen met een serie voorstellen en oplossingen. Daar zaten zij helemaal niet op te wachten’, blikt Jan terug. Bij Technobis ontmoetten Jan zeer gemotiveerde ondernemers en twee directeuren, waarbij één regelmatig de huidige klantenkring onderhoudt en probeert te verbreden en een technisch directeur die de productie en innovatie leidt. ‘De vraag was heel breed en het was lastig om er achter te komen waar het hun werkelijk om gaat. Ook de interne discussies binnen het managementteam gaf ons het gevoel dat zij er als team ook niet helemaal uit waren’, aldus Jan. Dat bleek nog eens duidelijk toen het plan van aanpak dat het adviesduo had voorgesteld door de opdrachtgever werd afgekeurd.
Later koos het team van Jan voor een andere, meer analytische aanpak. Echter, tijdsdruk bij zowel de adviseurs als de opdrachtgever zorgde ervoor dat ook deze insteek niet echt van de grond kwam. Uiteindelijk besloot het adviesteam in een persoonlijk gesprek met Technobis de opdracht terug te geven.

Geleerd
Is een mislukt adviestraject ook een mislukt leertraject?  Volgens Jan is dat het zeker niet. Het adviestraject vormt een uitdagende leeromgeving waarbij anders dan op je eigen werkplek dingen ook mis kunnen gaan. Jan: Het is voor mij een echt leerpunt geweest niet vanuit mijn eigen standpunt en kennis het maar even te doen, maar meer te verdiepen en doorvragen wat de opdrachtgever eigenlijk wil..Ook het beëindigen van een samenwerking was een verstandig besluit en de manier waarop we dat hebben gedaan heel leerzaam.’ Het heeft Jan laten ervaren dat ‘stoppen’ ook een optie is in samenwerkingen die niet lopen. Iets wat je eigenlijk nooit doet, omdat je denkt dat er geen ruimte voor is.  Al met al is Jan positief over zijn deelname en beveelt hij ook anderen aan om deel te nemen aan Peer to Peer Advies: ‘Het programma is een confrontatie met jezelf, een verrijking om eens in een totaal andere wereld te stappen en mee te maken waar zij zich dagelijks in begeven.’
2021-02-11 08:41 Interviews deelnemers Peer to Peer Advies