'Een alternatieve sabbatical die nieuwe inzichten met zich meebrengt.'
Peter Visscher is al 18 jaar Zorgmanager waarvan 14 jaar bij Kwintes. Via het programma Trading Places van het ministerie van VWS is hij voor vijf maanden aan de slag gegaan bij de gemeente Ede als Afdelingsmanager Handhaving en Toezicht en neemt iemand anders zijn functie tijdelijk over. Dat is toch een hele ommezwaai om vanuit de zorg naar een gemeente over te stappen, ook al is het voor vijf maanden? “Dat valt wel mee”, zo vertelt Peter Visscher. “Ik zie het als een alternatieve sabbatical die allerlei nieuwe inzichten met zich meebrengt. Ik zit bij Kwintes als Zorgmanager namelijk erg vaak met gemeenten om de tafel. Het is leuk en leerzaam om eens aan de andere kant van de tafel te zitten.”
Een goede manager of een goede zorgadviseur? Peter werkt al 26 jaar in de zorg waarvan de laatste 14 jaar als Zorgmanager bij Kwintes. De zorg is een sector waar hij zich senang bij voelt:” Ik vind het een belangrijk thema om me voor in te zetten. Het geeft me inspiratie om samen met bevlogen collega’s te werken voor mensen die onze zorg nodig hebben.” Maar Peter is benieuwd of hij al 18 jaar een zorgmanager is omdat hij goed voor zijn mensen zorgt, goed kan coachen, faciliteren en organiseren. Of omdat hij juist op de inhoud een goede sparringpartner is. Deze banenruil geeft hem de kans om hierachter te komen.
Een alternatieve sabbatical “De belangrijkste vraag die ik me deze vijf maanden zal afvragen, is of ik het nog steeds leuk en uitdagend vind om manager te zijn als ik dat doe binnen een andere sector en een andere organisatietype, zoals in de functie van afdelingshoofd Toezicht en Handhaving bij de gemeente Ede. Want van Toezicht en Handhaving heb ik geen kaas gegeten!”. Hij vervolgt: ”Het is vooral van belang dat ik nieuwe inspiratie als manager opdoe. Ik noem het een alternatieve sabbatical. Ik ben niet van baan geruild om de zorg uit te gaan, maar meer vanuit het idee om de ‘oude’ omgeving los te laten en open te staan voor nieuwe manieren van werken in een soortgelijke functie. Waar lopen managers binnen de gemeente tegenaan? En hoe gaan ze daarmee om? Daar ben ik benieuwd naar.”
Zelfstandige teams “Kwintes heeft haar organisatie op orde. Er zijn specifieke keuzes gemaakt waar ik toen en nu achter sta. Een voorbeeld van zo’n keuze is om meer verantwoordelijkheden te leggen op de werkvloer door het introduceren van zelfstandige teams. Dat gaat met vallen en opstaan. Door meer verantwoordelijkheden in de teams te organiseren, is het idee dat er minder management nodig is. Dat is een goed uitgangspunt in een omgeving waar steeds minder budget beschikbaar is om de zorg te organiseren. Tegelijkertijd gebeurt dat in een sterk veranderend zorglandschap. Het is een complex werkveld wat lastig is te overzien. Als manager heb je daarin veel ballen in de lucht te houden. Nu werk ik bij een gemeente en het verschil is groter dan ik had verwacht. De gemeente Ede kent geen zelfsturende teams. De managementlaag is hier nog vrij groot.”
Vastgeroest in oude gewoonten 14 Jaar is wel lang om bij een werkgever te werken. “Door zolang bij een werkgever te werken, bouw je een geschiedenis op met een organisatie. Sterker nog, je bent onderdeel van deze geschiedenis. Je neemt een erfenis mee in je rugzak die je niet zomaar los kunt laten wanneer je aan het werk bent, wanneer je naar jezelf en de organisatie kijkt. Het lijkt soms alsof je bent vastgeroest in oude gewoonten.” En loslaten is precies wat Peter bij de gemeente Ede heeft gedaan. Door opnieuw naar jezelf en de organisatie waar je werkt, te kijken. Met een frisse, open blik reageren. En dan kijken wat dit met je doet. “Het geeft je wel een gevoel van vrijheid. Om samen een experiment aan te gaan. Je mag je verbazen, over en weer dingen uitspreken en bespreken, kritisch kijken naar de afdeling en naar jezelf.”
“Het zal mijn tijd wel duren” Peter is positief verrast maar heeft ook een paar dingen onderschat: “Over het geheel genomen ben ik uiterst gastvrij en geïnteresseerd opgenomen binnen de gemeentelijke organisatie. Tegelijkertijd heb ik gemerkt dat je in een interimrol je niet alleen zelf moet zien te verhouden tot de nieuwe tijdelijke organisatie, collega’s en opdracht, maar dat moeten je nieuwe collega’s ook. Dat is sowieso anders dan dat je ergens aan begint met het idee langer te blijven. Niet iedereen zit op je te wachten of wil in dit tijdelijk contact investeren. Ik heb me daartoe moeten zien te verhouden en bewust keuzes moeten maken op basis van mijn ‘interimopdracht’ hoe belangrijk het wel of niet voor de organisatie, de opdracht of mijzelf was om daar energie in te steken.”
Meer steunen op collega’s Peter werkt nu bij een afdeling waar hij inhoudelijk niets van weet. Hij zal daarom moeten vertrouwen op de deskundigheid van de medewerkers. “En dit is precies wat ik meeneem naar Kwintes. Omdat ik zelf zorgprofessional ben geweest, ben ik vaak mijn eigen adviseur. Terwijl bij Kwintes ook voldoende beleidsadviseurs werken met kennis van zaken. Ik wil en zal meer ruimte zoeken om deze adviseursrol over te laten aan de beleidsadviseurs. Ik ben me meer bewust geworden van de mogelijkheden die ik heb als manager.”
“Gewoon doen!” De belangrijkste tip die Peter heeft voor mensen die nadenken om mee te doen met een banenruil is kort maar krachtig: “Gewoon doen! Het levert je heel veel inzichten in je functie, organisatie en eigen functioneren op. Bovendien bood het mij de gelegenheid om van binnenuit kennis te maken met de complexiteit van de gemeentelijke organisatie en daar tijdelijk onderdeel van te zijn.”
Ook tijdelijk ruilen van functie? Wilt u net als Peter tijdelijk met iemand van baan ruilen? Het programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein organiseert ‘Wisselwerking!’ en ‘Wisselstage!’. Beide maken deel uit van een leerprogramma wat is bedoeld voor professionals werkzaam bij gemeenten of (zorg)aanbieders die zich bezig houden met de in- of verkoop van jeugdhulp of maatschappelijke ondersteuning.