Nieuws!

15 jaar Peer to Peer Advies: Utrechtse praktijk maakt betere ambtenaren

Hoe moet het werkgeverschap georganiseerd worden van 23 transplantatiecoördinatoren verdeeld over zeven universitair medische centra? Hoe kan het Nederlands Filmfestival haar financieringsstructuur verbeteren? Zo maar twee voorbeelden van adviesvragen die Utrechtse ambtenaren eerder oppakten in het kader van het action learning programma Peer to Peer Advies. Dit jaar bestaat Peer to Peer Advies 15 jaar. Bijna elk jaar bood de gemeente Utrecht professionals de kans om aan dit unieke programma deel te nemen. Met welke adviesvragen gingen zij eigenlijk aan de slag?

Ontwikkel jezelf en lever een bijdrage aan de stad
Peer to Peer Advies biedt de mogelijk om jezelf te ontwikkelen en tegelijkertijd een bijdrage aan de stad Utrecht te leveren. Meer dan 30 Utrechtse professionals volgden het programma. Zo kregen grote Utrechtse bedrijven als BASF, Movares en Jaarbeurs, maatschappelijk betrokken organisaties als Straatnieuws Utrecht, gezondheidscentrum Overvecht Gezond en het Trimbos Instituut, en innovatieve bedrijven als gameontwikkelaar Abbey Games, zorgvernieuwer Tover (bekend van de 4000 tovertafels) en de Clique (recycler van Utrechts koffiedik, schillen en etensresten) allemaal advies over zeer uiteenlopende vragen.

Het adviestraject brengt je in situaties waarin je ‘ambtelijk vakmanschap’ in de praktijk moet tonen. Naast een doorontwikkeling van jezelf als moderne publieke professional krijg je meer inzicht in hoe andere organisaties denken en werken en vergroot je je netwerk. Hoe het adviestraject gaat lopen weet je van tevoren niet. Dat maakt het best spannend.
Adviesvragen: voor ieder wat wils
Utrechtse professionals kozen soms voor vragen die ook binnen de gemeente Utrecht spelen, zoals hoe kan onze organisatie succesvoller zijn in het aantrekken en behouden van vrouwen in alle lagen van de organisatie? (BASF) of hoe kunnen we e-volunteering het beste organiseren? (VSO). Maar vaker moesten onze collega’s behoorlijk uit hun comfortzone te komen. Hoe moet bijvoorbeeld een PAN-Europees gamefonds voor investeerders in de gameindustrie eruit zien en worden opgezet (Dutch Game garden) of hoe vergroot je de naamsbekendheid van de Fietsersbond? Het idee achter Peer to Peer Advies is dat je adviseert buiten je expertisegebied. Zo moet je echt op een andere manier te werk gaan dan je gewend bent.

Jazz en Utrechts meel
Gekke vragen waren er in vijftien jaar natuurlijk ook. Al betekent ‘gek’ dan vooral ‘anders dan normaal’. Zo hebben adviesteams geadviseerd hoe je Utrechts meel van het Utrechts Landschap aan de man (of vrouw) brengt en hoe muziekzender Sublime FM de jazz-minnende, werkende, jaarbeursbezoekende, hoogopgeleide treinforens kan verbinden en inspireren.
Zelf meedoen
Wil je ook jezelf ontwikkelen en een bijdrage aan bijvoorbeeld jouw stad leveren? Meld je dan aan via info@thecuriousnetwork.nl. Bij de start van het programma kiezen deelnemers uit verschillende adviesopdrachten. Heb je speciale wensen voor een bepaalde opdrachtgever of type adviesvraag? Geef die dan van tevoren op. Het wordt dan voor je geregeld! Het eerstvolgende programma start op 2 november 2023
Informatie over programma's